Sudden surges in power - transmission issue? - Saab 9-5 Bulletin Board - Saabnet.com


[General | Members | C900 | 9000 | NG900 & OG93 | 93 | 95 | NG95 | 99 | Sonett | Vintage Models | Performance | Detail | Clubs & SOC | Other Cars | FAQs | Gifts | Member Photo Galleries | Member Directory | Classifieds | Service/Mechs | Manuals | *Buddy Registry | *Mileage Registry | Polls | What's New | Raffle | Photo of the Month | Sponsors]

95 Bulletin Board
1999-2009 [Subscribe to Daily Digest]
(Search Author's Posts: e.g. Keyword:username)*Members Only


[Main 95 Bulletin Board | Post Followup | BBFAQ ] [ Prev by Date ] [ Next by Date ] Member Login / Signup [Latest Member Gallery Photos]
Sudden surges in power - transmission issue?
Like This Post:
Posted by Chip Fichot [Email] (#2597) [Profile/Gallery] (more from Chip Fichot) on Tue, 14 Jan 2020 10:40:40 Share Post by Email
Alert me when someone posts in this thread:

2003 9-5 2.3 LPT; just turned 30K miles.

Transmission fluid was changed about a year ago at 25K by an indie shop(now that I'm looking at the invoice...it lists "5 ATF-6 TRANS FLUID" in the parts?!?)

Most recent service was to replace the plugs and the ignition cassette, which I did myself in November with 28664 miles.

I did check the fluids recently and everything was okay; no evidence of leaks.

Starting about a month ago, I have been noticing that when giving the throttle a small amount of pressure at lower speeds (for example, after turning left from a four-lane road to another four-lane road or when giving a little more gas to go up an incline), there will occasionally be a bit of a jolt and the engine will rev up with a noticeable increase in power.

It seems like it's downshifting, but if it is it's doing it abruptly - almost as if it were being changed to "Sport" mode - and it's doing it for no good reason that I can think of, since I'm not giving it a whole lot of gas and the revs are probably below 2K.

I can replicate the behavior, but not consistently and it's not driven often (but has been driven more often in the last month).

I don't have an OBD or Tech2 reader, and there are no warning lights coming on the dash. Turbo seems to be spooling correctly (of course, I'm not necessarily watching the dash when this happens).

Has anybody had similar experiences or does anyone have any insight that might help identify what's happening?

Thanks in advance!



->Posting last edited on Tue, 14 Jan 2020 12:15:31.

_______________________________________ Current: 2003 9-5 Linear - purchased Oct '19 w/ 25K miles Past: (2) 1979 Saab 900 EMS - My First car (1988)/had a bad electrical system - bought second one to swap engine from first - both scrapped but the passion wasn't


Posts in this Thread:
Alert me when someone posts in this thread:

Post a Followup

No Site Registration is Required to Post - Site Membership is optional (Member Features List), but helps to keep the site online
for all Saabers. If the site helps you, please consider helping the site by becoming a member.

Name: Member Login / Signup [Latest Member Gallery Photos]
E-Mail: (Optional)
Re-Enter E-Mail: (Confidential & Secure - Not revealed to other users!)
Note: Please check your spam folder for BB responses.

Subject:

Posting rules are simple - No for sale/wanted ads may be posted here - use the site classifieds.
You may not cross-post your message to multiple BBs.
Not permitted: political/religious topics and being disrespectful (personal attacks, insults, etc...).
Site Members do not see any red text, inline ad links, bottom of page anchor ads, box ads, or anti-spam check.

Message: (please no for sale/wanted classifieds - post those in the Saabnet.com Classifieds)
Links are now automatically made active, no need for any special code (or use the Option Link field below) - don't put links in () or end with a '.'
To add inline images to your post, use [img]http://www.domain.com/img.jpg[endimg] (or use the Optional Image Link field below).


Links are now automatically made active, no need for any special code (or use the Option Link field below) - don't put links in () or end with a '.'
To add inline images to your post above, use [img]http://www.domain.com/img.jpg[endimg] (or use the Optional Image Link field below).

Optional Link: (e.g. http://www.saabnet.com/)
Link Title: (Optional)
Optional Photo/Image Link: (e.g. http://www.saabnet.com/img.jpg)
Photo/Image to Upload: [Member Only Feature] - Sign Up





The content on this site may not be republished without permission. Copyright © 1988-2020 - The Saab Network - saabnet.com.
For usage guidelines, see the Saabnet.com Mission and Purpose Page.
[Contact | Site Map | Saabnet.com on Facebook | Saabnet.com on Twitter | Shop Amazon via TSN | Site Donations]

This is a moderated bulletin board - Posting is a privilege, not a right. Unsolicited commercial postings are not allowed (no spam). Please, no For Sale or Wanted postings, SERIOUSLY. Classifieds are to be listed in The Saab Network Classifieds pages. This is a problem solving forum for over 250,000 Saab owners, so expect to see problems discussed here even though our cars are generally very reliable. This is not an anything goes type of forum. Saabnet.com has been a moderated forum since 1988. For usage guidelines, see the Saabnet.com Mission and Purpose Page. Please remember that you are not anonymous. Site Contact | Site Donations | Other Sites by SP - Poverty2Prosperity.org
Your address is: 23.21.4.239 - Using CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) - Logged.


Site Members do not see red text instructions, bottom of the page anchor ads, or box ads.
Click here to see all the Site Membership Benefits!