9-5 starting issue - Saab 9-5 Bulletin Board - Saabnet.com


[General | Members | C900 | 9000 | NG900 & OG93 | 93 | 95 | NG95 | 99 | Sonett | Vintage Models | Performance | Detail | Clubs & SOC | Other Cars | FAQs | Gifts | Member Photo Galleries | Member Directory | Classifieds | Service/Mechs | Manuals | *Buddy Registry | *Mileage Registry | Polls | What's New | Raffle | Photo of the Month | Sponsors]

95 Bulletin Board
1999-2009 [Subscribe to Daily Digest]
(Search Author's Posts: e.g. Keyword:username)*Members Only


[Main 95 Bulletin Board | Post Followup | BBFAQ ] [ Prev by Date ] [ Next by Date ] Member Login / Signup [Latest Member Gallery Photos]
9-5 starting issue
Like This Post:
Posted by Noel [Email] (#876) [Profile/Gallery] (more from Noel) on Fri, 25 Oct 2019 09:52:55 Share Post by Email
Alert me when someone posts in this thread:

Haven't been here in a long time because the car (an '03 Linear wagon with 198K) is so reliable and I know how to deal with most stuff anyway. My wife is usually in the 9-5 but I had it in Nova Scotia this past week and experienced what she had mentioned: slow starting.

It fires up, but just takes more turns than usual to get there, as in 5 to 9 instead of 2-4. One day in the rain it took 10-15 turns to start. Wasn't sure it would!

The battery is 1 year old. Alternator seems to be charging OK. Fuel filter has maybe 25K on it, fuel pump has 60K. Plugs are recent; maybe 15K miles on the longer life NGK plugs. The problem happens whether engine is cold or hot, so it's not the CPS. It improved briefly after I removed and retightened the battery cables, but there is more going on.

Twice the car started (cold) on less than 4 cylinders, but they all came on line in a second or so.

Other than this, the car runs fine, gives me 27-28 mpg at 75-80.

The DI has been on the car a long time. I don't know when I last replaced it, what I think is the date on the DI sticker is 160XX, so it may be one I pulled out of my daughter's '00 -3 (don't remember!). I have two others that are older. I redid the grease on the plug boots and it started OK, but still didn't seen quite right. Still have to try the other DIs. This weekend!

With 198K on it I guess it could be the starter going south, but I've never had a starter die slowly--they usually just die on me.

Any thoughts? Thanks!

_______________________________________ Noel 1999 9-3 SE auto (daily driver) 1996 9000 CSE 5 speed (soon to leave) 2003 9-5 Linear SportWagon (wife's) 1984 C900 4 door Base model (RIP) 1995 9000 CS (sold) 1996 9000 CS (RIP) 2000 9-3 SE (RIP)


Posts in this Thread:
Alert me when someone posts in this thread:

Post a Followup

No Site Registration is Required to Post - Site Membership is optional (Member Features List), but helps to keep the site online
for all Saabers. If the site helps you, please consider helping the site by becoming a member.

Name: Member Login / Signup [Latest Member Gallery Photos]
E-Mail: (Optional)
Re-Enter E-Mail: (Confidential & Secure - Not revealed to other users!)
Note: Please check your spam folder for BB responses.

Subject:

Posting rules are simple - No for sale/wanted ads may be posted here - use the site classifieds.
You may not cross-post your message to multiple BBs.
Not permitted: political/religious topics and being disrespectful (personal attacks, insults, etc...).
Site Members do not see any red text, inline ad links, bottom of page anchor ads, box ads, or anti-spam check.

Message: (please no for sale/wanted classifieds - post those in the Saabnet.com Classifieds)
Links are now automatically made active, no need for any special code (or use the Option Link field below) - don't put links in () or end with a '.'
To add inline images to your post, use [img]http://www.domain.com/img.jpg[endimg] (or use the Optional Image Link field below).


Links are now automatically made active, no need for any special code (or use the Option Link field below) - don't put links in () or end with a '.'
To add inline images to your post above, use [img]http://www.domain.com/img.jpg[endimg] (or use the Optional Image Link field below).

Optional Link: (e.g. http://www.saabnet.com/)
Link Title: (Optional)
Optional Photo/Image Link: (e.g. http://www.saabnet.com/img.jpg)
Photo/Image to Upload: [Member Only Feature] - Sign Up





The content on this site may not be republished without permission. Copyright © 1988-2021 - The Saab Network - saabnet.com.
For usage guidelines, see the Saabnet.com Mission and Purpose Page.
[Contact | Site Map | Saabnet.com on Facebook | Saabnet.com on Twitter | Shop Amazon via TSN | Site Donations]

This is a moderated bulletin board - Posting is a privilege, not a right. Unsolicited commercial postings are not allowed (no spam). Please, no For Sale or Wanted postings, SERIOUSLY. Classifieds are to be listed in The Saab Network Classifieds pages. This is a problem solving forum for over 250,000 Saab owners, so expect to see problems discussed here even though our cars are generally very reliable. This is not an anything goes type of forum. Saabnet.com has been a moderated forum since 1988. For usage guidelines, see the Saabnet.com Mission and Purpose Page. Please remember that you are not anonymous. Site Contact | Site Donations | Other Sites by SP - Poverty2Prosperity.org
Your address is: 3.233.219.62 - Using CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/) - Logged.


Site Members do not see red text instructions, bottom of the page anchor ads, or box ads.
Click here to see all the Site Membership Benefits!